Ağustos

Gregoryen takvimin sekizinci ve yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos, Jülyen (Rumi) takvimin altıncı ayıydı. Takvim reformundan evvel ‘altıncı ay’ anlamına gelen ‘sextilis mensis’ (lat.) olarak adlandırılan bu aya daha sonra Birinci Roma İmparatoru Octavianus’un lakabı olan ‘Augustus’ adı verilerek ‘Augustus mensis’ (lat.) yani ‘Augustus’un Ayı’ denmiştir. Augustus ise, Latince ‘augere’ (artmak, büyümek, yücelmek) fiilinden türemiştir.

Augustus, Cleopatra’nın öldüğü döneme denk geldiği için bu ayın, takvimde bulunduğu yere yerleştirilmesini istemiş. Julius Caesar’a ithaf edilmiş olan temmuz ayının otuz bir günü kapsaması nedeniyle Augustus da kendi adıyla anılacak olan ağustos ayının otuz bir gün olmasını istemiş. Bunun üzerine senato yeni bir çalışma yaparak artık yıl uygulamasını sonlandırıp ay sürelerini yeniden ayarlamıştır. Böylece daha önce 29-30 gün olan ay süreleri bu istek sonrasında 30-31 güne çıkartılmış, artık yıl uygulaması sona erdirilerek modern takvime yakın bir hesaplamaya ulaşılmıştır.

Ağustos ayının batı dillerindeki karşılığı da Latince’den gelmektedir.

Öz Türkçe olarak bu ay için ‘harman ayı’ ve ‘bozaran’ gibi ifadeler kullanılıyor. Batı kültüründe de ağustos ayı ekin tanrıçası Ceres ile birlikte anılır, çünkü bu ay ekin hasadının yapıldığı aydır.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu, ağustos ayında yapılacak zirai işlerin listelendiği ‘Ağustos Ayı Tarım Takvimi’ne buradan ulaşabilirsiniz.

AĞUSTOS AYINDA YETİŞENLER

Ananas, Armut, Bamya, Barbunya Fasulyesi, Böğürtlen, Börülce, Ceviz, Çarliston Biber, Dolmalık Biber, Domates, Dut, Erik (kırmızı, mürdüm), İncir, Kabak, Karpuz, Kavun, Kayısı, Kırmızı Kapya Biber, Mısır, Patlıcan, Salatalık, Sivri Biber, Şeftali, Taze Fasulye, Üzüm, Vişne ile Biberiye, Dereotu, Fesleğen, Maydanoz, Nane, Reyhan, Tere gibi taze ot ve yeşillikler.

AĞUSTOS AYINDA AVLANAN BALIKLAR (AV YASAĞI SEZONU)

Devam eden av yasakları nedeniyle balık tezgahlarında bulunabilecek çeşit sınırlıdır. Bu dönem Akdeniz balıkları ile kültür balıkları ve ithal balıklar ön plandadır.

Akya, Çinekop, Çingene Palamudu, Grida, İstavrit, Kaya Balığı, Kılıç Balığı, Mercan, Orkinos, Sardalye, Sarıağız, Sarıkanat, Sinarit. Ayrıca Çipura (kültür) ve Levrek (kültür) ile Somon (ithal).

Bİ’ NOT

Yaz aylarında su oranı yüksek sebze ve meyveleri tüketmek, sıcak havalar sebebiyle oluşan ekstra sıvı kaybını telafi etmenize yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir